Sinteza modificari ale legislatiei penale
Va prezentam, in randurile de mai jos, cele mai importante modificare aduse legislatiei penale prin actele normative recente. Aceasta lista nu este nicidecum exhaustiva, ci se limiteaza numai la aspectele pe care le consideram cele mai importante.
Prin legea nr. 172/2024 a fost modificat Codul penal in sensul in care :
- S-a majorat durata pedepsei complementare a interzicerii exercitarii dreptului de a conduce vehicule pana la 10 ani ,
- S-a inlaturat posbilitatea amanarii pedepsei in cazul infractiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere (art. 335 Cod penal) si conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art. 336 Cod penal)
- S-a inlaturat posbilitatea aplicarii amenzii penale pentru infractiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art. 336 Cod penal); astfel singura pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de la unu la 5 ani.
Prin legea nr. 58/2024 cunoscuta sub denumirea de „Legea 2 mai” a fost modificata Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului și consumului ilicit de droguri in sensul in care : Nu se mai poate dispune suspendarea executarii pedepsei pentru traficul de droguri de mare risc si trafic international de droguri de mare risc.
Chiar daca a fost adoptata anul trecut, Legea nr. 213/2023 cunoscuta sub denumirea de „Legea Anastasia” a produs recent efecte printr-o hotarare definitiva de condamnare la pedeapsa inchisorii. Urmare a modifcarii Codului penal adusa de Legea Anastasia : Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.
Cu alte cuvinte, in cazul accidentelor rutiere cauzate de persoane aflate sub influenta alcoolului, drogurilor, ori care nu detin permis de conducere, urmate de moartea victimei nu se poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub suraveghere.
Precizare: Informatiile din acest articol au numai caracter orientativ si nu reprezinta consultanta juridica !
Lasă un răspuns