Imprumut fara acte
Atunci cand împrumutați o suma de bani fara a incheia un contract trebuie sa fiti constient ca va expuneti anumitor riscuri.
Indiferent ca este vorba de o ruda, un prieten sau un coleg exista posibilitatea ca cel pe care l-ati imprumutat sa nu onoreze intelegerea voastra verbala, invocand diferite pretexte, sau chiar sa va evite atunci cand incercati sa puneti in discutie aceasta problema. In acel moment este evident ca sansele de recuperare a banilor prin buna invoiala sunt infime si ca, probabil, intelegerea voastra este deja „uitata”.
Mai este posibil sa recuperati banii dati cu Imprumut fara acte ? Raspunsul este da. Exista aceasta posibilitate prin intermediul unei actiuni in pretentii introdusa la instanta de judecata competenta prin care solicitati obligarea paratului la restituirea banilor. Cu toate acestea, sansele de reusita a unui asemenea demers depind de imprejurarile concrete in care au fost imprumutati banii precum si de probele (dovezile) pe care le aveti si pe care le puteti infatisa in instanta. Imprumut fara acte
Orice contract de imprumut avand ca obiect o suma de bani cuprinde cateva aspecte esentiale pe baza carora instanta va avea certitudinea ca reclamantul are dreptate si va acorda castig de cauza acestuia. Este vorba de data incheierii contractului, suma de bani, termenul de rambursare si eventuale garantii pe care le poate invoca reclamantul. Lipsa acestor date poate da nastere foarte multor neclaritati care pot fi speculate de catre cealalta parte. Astfel, daca cel pe care l-ati imprumutat este de rea-credinta, iar probele pe care le detineti sunt insuficiente pentru a demonstra tot ceea ce sustineti, actiunea va fi respinsa de judecator.
Asadar, cum putem dovedi imprumut fara acte ?
Exista mai multe posibilitati:
- Mesaje, email-uri sau alte inscrisuri prin care paratul recunoaste existenta imprumutului,
- Inregistrari video prin care paratul recunoaste existenta imprumutului, daca sunt efectuate in conditiile legii,
- Daca ati imprumutat banii prin transfer bancar, extrasul de cont este deosebit de util,
- Chitante de plata partiala a datoriei (daca este cazul).
Toate aceste elemente constituie un inceput de dovada scrisa in favoarea dvs, care pot fi completate cu alte probe (interogatoriu, prezumtii) pentru a convinge instanta de temeinicia cererii formulate.
In ceea ce-i priveste pe martori, discutia este mai complexa.
Codul de procedura civila interzice in mod expres proba cu martori pentru dovedirea unui act juridic daca valoarea obiectului sau este mai mare de 250 lei. Acest lucru nu inseamna insa ca nu pot fi niciodata audiati martori intr-un asemenea proces; martorii pot fi audiati dar declaratia lor trebuie sa se refere la alte aspecte si imprejurari decat cele privind continutul actului. Nu in ultimul rand trebuie ca depozitia martorului sa se coroboreze cu celelalte mijloace de proba.
In acest caz este deosebit de importanta redactarea cererii de chemare in judecata precum si pregatirea in vederea audierii martorilor. De aceea este recomandat sa apelati la un profesionist care sa va asiste pe tot parcursul procesului.
Inca un aspect de luat in considerare este prescriptia.
Potrivit art. 2500 Cod civil : Dreptul material la acţiune, denumit în continuare drept la acţiune, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege. În sensul prezentului titlu, prin drept la acţiune se înţelege dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forţei publice, să execute o anumită prestaţie, să respecte o anumită situaţie juridică sau să suporte orice altă sancţiune civilă, după caz.
Conform art. 2517 din acelasi act normativ : Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
Cu alte cuvinte, legea stabileste un termen maxim de 3 ani in care puteti actiona pentru recuperarea sumelor imprumutate. De aceea este important sa nu lasati sa treaca un timp indelungat din momentul in care ati sesizat ca angajamentul nu este respectat.
Nu in ultimul rand trebuie sa cunoasteti ca, in situatia in care castigati procesul, va puteti recupera cheltuielile de judecata constand in taxa de timbru, onorariul avocatului si alte cheltuieli.
In concluzie, daca sunteti in posesia unui mijloc de proba dintre cele enumerate anterior si va aflati in termenul de prescriptie puteti cere in instanta restituirea banilor.
Precizare: Informatiile din acest articol au numai caracter orientativ si nu reprezinta consultanta juridica !
Lasă un răspuns